executive coaching

Ren je je rot?
Vaak wordt onder hard werken 'veel doen' verstaan. Ook al weet je beter, de uitvoering is tenminste zichtbaar en tastbaar. Slokt dat deel van je taken als manager je op en is het hollen onder tijdsdruk, continu brandjes blussen en aan het eind van de week heb je geen idee meer wat je nu eigenlijk hebt gedaan? Dan is  ''Voorbij de waan van de dag" de (vooralsnog niet-bestaande) boektitel die je zoekt...

Leidinggeven is een vak en daarmee zeer zeker niet voor iedereen weggelegd. Naast visieontwikkeling en het coachen van medewerkers ligt er vaak een grote nadruk op het managen: het plannen & organiseren van het werk en de opvolging daarvan. Onderzoek laat zien dat een gemiddelde leidinggevende graag minder zou willen managen en meer zou willen besturen en coachen. Ga met jezelf de uitdaging aan om hier ook daadwerkelijk vorm aan te geven !  Stap in je helikopter en ontwikkel je conceptuele vermogens !Leidinggeven begint eigenlijk met het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. Een definitie daarvan zou kunnen zijn: jezelf in staat stellen om te allen tijde verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor het geheel. Dat je inziet dat de losse delen samen ook nog iets anders nodig hebben en dat je de mogelijkheid ervaart dat te komen brengen. Zonder zelfbewustzijn op dat vlak is leiderschap niet mogelijk.

Kwaliteiten van een leider zijn: Positie nemen, autoriteit verwerven, op basis van argumenten en inhoud. Zelf meesterschap betrachten, een rolmodel zijn voor anderen in alle denkbare situaties. Weerstand bieden aan verleidingen, koers houden in de stormen van alledag. Opstaan als anderen het laten afweten. En ook: verder denken dan het zichtbare, voorbij de horizon.

En dan wordt het plots stil. Dan blijven er een stuk minder over die met recht en rede over leiderschap kunnen spreken. Dan staat er enkel nog de door de wol geverfde senior, de wijze, evenwichtige en bedachtzame leider. Althans zo zou je denken, dan zou leidinggeven een 100%-ervaringsvak zijn. Dat hoeft het mijn inziens echter niet te zijn.

Meesterschap is namelijk ook een houding, een attitude die je hebt of kan leren. We herkennen dat vaak in natuurlijk overwicht; er komt iemand binnen, zeg maar. Uitstraling, kracht, zelfvertrouwen.

Voor beginnende leiders is het dus verstandig vooraf goed na te denken hoe je je rol wil invullen. Wat voor soort leider wil ik zijn? Welke impliciete verwachtingen koester ik? Durf ik mezelf misbaar te maken? Waar ligt mijn actuele groei?

Executive coaching handelt over vraagstukken rond
  • strategie
  • leidinggeven
  • loopbaan
  • versterking van positie 
  • persoonlijk functioneren
Op zoek naar een sparringpartner? Met name gericht op het hoger kader (directie) en bestuurders, maar ook voor startende leidinggevenden.